5 cărți pentru copii cu măgăruși

Timpul a trecut și iată-ne la câteva luni distanță de articolul și perioada în care propuneam 5 cărți pentru copii de Nașterea Domnului. Pentru că ne plac listele – „We like lists because we don’t want to die.” zicea Umberto Eco într-o editiție de toamnă a Der Spiegel apărută în 2009, anul în care ne-am căsătorit noi – și pentru că ne-am gândit de multe ori la asta, astăzi propunem o listă de cărți pentru copii care au în rolul personajului principal un animal din familia măgarilor (măgar, măgăriță, măgăruș dar și asin, catâr sau, foarte rar, bardou).

Tradiția creștină, mai cu seamă aceea dezvoltată în primele patru veacuri după Hristos, cel mai probabil inspirată din caracteristile generale ale patrupedului cu părul sur și urechile lungi, regăsea în magăr un simbol al absurdității și al încăpățânării, dar și un mijloc de transport al demonului lenei.

Textul Bibliei narează despre măgar încă din Geneza, din acele timpuri străvechi ale patriarhilor, continuând apoi pe tot parcursul textului sacru. Astfel întâlnim măgarul în anii de după eliberarea israeliților din robia egipteană, apoi de-a lungul cărților istoriei regalității ebraice dar și în scrierile profeților. Măgarul pășește în Noul Testament, ocupând chiar un loc reprezentativ în lucrarea Mântuitorului. Poate cele mai populare momente din Biblie în care măgarul iese în evidență sunt acestea trei: momentul în care măgărița lui Balaam vorbește în prezența unui înger, secvența fugii lui Iosif și a Mariei cu Pruncul în Egipt, care a rămas în memoria colectivă ca fiind pe asin, și episodul intrării Domnului Isus Hristos în Ierusalim călare pe măgar, mânzul unei măgărițe, în osanalele mulțimii.

Istoria literaturii, în cele mai elementare forme ale sale, indică prezența măgarului în fabule, acele scurte povestiri antice și alegorice cu caracter satiric și moralizator, dar și în Muzicanții din Bremen, minunata povestire a fraților Grimm, care, în Poveștile fraților Grimm traduse de Viorica S. Constantinescu, începe astfel: „Un om avea, odată, un măgar care de mulți ani ducea răbdător sacii la moară, dar care ajunsese la capătul puterilor de cât de mult fusese pus la treabă.”

Refuzând pretențiile unei liste exhaustive, materialul nostru ar putea cuprinde următoarele titluri:

Măgărușul Mariei și fuga în Egipt de Gunhild Sehlin cu ilustrații de Benjamin König (Editura Univers enciclopedic)

Măgăruș-Urechiuș de Roger Duvoisin cu ilustrațiile autorului (Editura Portocala albastră)

Măgărușul care a purtat un rege de R.C. Sproul cu ilustrații de Chuck Groenink (Editura Gramma)

Cei trei măgăruși și cartea fermecată de Gabriel H. Decuble (Editura Arthur)

Memoriile unui măgar de Contesa de Ségur (Editura Semne)

2 comentarii

  1. Ema spune:

    Multumim pentru recomandare!
    Desi nu este potrivita pentru aceasta perioada, adaugam si noi listei de mai sus „Magarusul si ingerasul”- Otfried Preusser. Este.minunată! Le place mult copiilor!

    Apreciază

    1. Lidia spune:

      Mulțumesc mult, Ema! Da, sigur că și cartea lui Otfried Preußler și-ar fi putut găsi un loc pe lista de mai sus. Deși până acum nu am citit nimic de el, îmi amintesc că în iarnă, înainte de Crăciun, o bucată de vreme am tot căutat „Măgărușul și îngerașul” pentru copii dar nu știu cum&ce-am făcut de, uite!, am rămas fără ea. Azi am repus-o pe wishlist! 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu